Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ !

Ευ. Βενιζέλος: «Βαδίζουμε πλέον προς μείωση του χρέους»

 «Πράσινο» για τα πρώτα 35 δισ.




Την αποδέσμευση ποσού 35,7 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, των 130 δισ. ευρώ αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έκανε την ανακοίνωση αυτή αφού προήδρευσε της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και μετά την ενημέρωση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το PSI.Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βενιζέλος, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την εκτεταμένη συμμετοχή στο πρόγραμμα PSI, για την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων και τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας.
«Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας, αν και ο πυλώνας είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Το γεγονός ότι οι ίδιοι οι πολίτες έχουν ανεχθεί την εφαρμογή ενός σχεδίου διαρθρωτικών αλλαγών και δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Το PSI που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Εμείς έχουμε και μεγάλο χρέος και μεγάλο έλλειμμα και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και κατόπιν να διορθώσουμε αδικίες».
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα, «κάθε χρόνο, η χώρα προσθέτει χρέος. Πλέον, κάθε χρόνο το χρέος θα μειώνεται και άρα βαδίζουμε προς μείωση του χρέους κι όχι συσσώρευση».
Επίσης, ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει «μέχρι τις 23 Μαρτίου την προθεσμία για τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου και για τη δεξαμενή των δανείων των ΔΕΚΟ».
Σε ερώτηση αναφορικά με το εάν τώρα θα ήταν δυνατό να υπάρξει και κούρεμα των τραπεζικών δανείων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα υπάρξουν εκτεταμένοι διακανονισμοί από τις τράπεζες, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα μεριμνούν για την προστασία δανειοληπτών που αδυνατούν να πληρώσουν.
Στο 95,7% η συμμετοχή στο PSI
Στο 85,8% ανήλθε η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών κρατικών ομολόγων στη διαδικασία του PSI («κούρεμα» και ανταλλαγή των ομολόγων), ενώ στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» (CACs) η συμμετοχή θα φτάσει στο 95,7%.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, αφορά σε ομόλογα ύψους 152 δισ. ευρώ (σε συνολικό ύψος 177,4 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ένα ποσοστό ομολογιούχων της τάξης του 5,3%, επί του συνόλου που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Η κυβέρνηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προτίθεται να τροποποιήσει τους όρους όλων των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή, όπως ορίζεται από τη νομοθετική πράξη για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Κατά συνέπεια, δεν επεκτείνεται η περίοδος πρόσκλησης για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο.
Σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, το υπουργείο αναφέρει ότι η πρόσκληση για την ανταλλαγή και η σχετική υποβολή των προτάσεων θα παραμείνουν «ανοικτές» έως τις 23 Μαρτίου. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που διακρατούν τα ομόλογα, να επωφεληθούν από τους τίτλους του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τη σύνδεση με το ΑΕΠ, που σχηματίζουν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ταμεία
Τις αλλαγές στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που αρνήθηκαν ή θα συνεχίσουν να αρνούνται τη συμμετοχή τους στο PSI, προανήγγειλε ουσιαστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επιτέθηκε στις διοικήσεις των ταμείων που δεν δέχθηκαν να «κουρέψουν» και να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν, κάνοντας λόγο για «μικροκομματικά και συνδικαλιστικά κριτήρια, βλαπτική και επικίνδυνη απόφαση και ψευτοσυνδικαλιστικούς λόγους που έθεσαν σε κίνδυνο τα ταμεία και τους συνταξιούχους» και μιλώντας για «επανεξέταση του τρόπου διοίκησης των ταμείων».
Επισήμανε δε, ότι σε 10 χρόνια έχουν δοθεί στα ταμεία επιχορηγήσεις 152 δισ. ευρώ και αυτά αρνούνται τώρα να συμμετάσχουν με ομόλογα 3 δισ. ευρώ.
Φυσικά πρόσωπα
Ερωτηθείς για την αποζημίωση των φυσικών προσώπων που κατέχουν ομόλογα και εντάσσονται αναγκαστικά στο PSI, ο υπουργός παρέπεμψε στις παλαιότερες δηλώσεις του, προσθέτοντας, πάντως, ότι οι δεσμεύσεις του ισχύουν. Ενα από τα σενάρια που συζητούνται, είναι να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις σε μικροαποταμιευτές.
Ο κ. Βενιζέλος, απέκλεισε, παράλληλα, νομοθετική παρέμβαση για ρύθμιση των τραπεζικών δανείων, καθώς, όπως είπε, έχει κόστος και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Έκανε λόγο για συμβατικές λύσεις, ήτοι διακανονισμούς μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών, ενώ σε ύστατη λύση υπάρχει η προσφυγή στο Ειρηνοδικείο για προστασία. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν ήδη διακανονισθεί 750.000 δάνεια (400.000 στεγαστικά και 350.000 καταναλωτικά) και αυτό συνεχίζεται.
Τράπεζες
Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, η κυβέρνηση δεν προτίθεται, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, να καταστήσει τις τράπεζες ΔΕΚΟ, αλλά θα τις εξυγιάνει και στη συνέχεια θα πωλήσει τις μετοχές που θα λάβει έναντι της ανακεφαλαιοποίησης.
Παρουσιάζοντας εκ νέου τα αποτελέσματα του PSI, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι από τα 177 δισ. ευρώ ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, στο «κούρεμα» εντάχθηκαν 152 δισ. ευρώ και μόνο ένα 5,3% του συνόλου έδωσε αρνητική ψήφο.
Σε αλλοδαπό δίκαιο, υπάρχουν ομόλογα 17,4 δισ. ευρώ και υπήρξε προσφορά για 12,3 δισ. ευρώ. Ενώ, υπάρχουν και 9,8 δισ. ευρώ ομολογιακά δάνεια ΔΕΚΟ, εκ των οποίων υπήρξε συμμετοχή στο PSI ομολόγων 7 δισ. ευρώ. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, προκειμένου να γίνει αναγκαστική η συμμετοχή των πιστωτών με ομόλογα ελληνικού δικαίου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μετά το PSI, στις 14 Μαρτίου θα υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και μετά θα αρχίσουν να εκταμιεύονται τα ποσά προς τη χώρα, προκειμένου να καλυφθούν και οι λήξεις ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου