«Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη μίζα» δηλώνει ευθέως ο επιχειρηματίας από τη Δράμα, κ. Σταύρος Γκάνης, που έπεσε θύμα κυκλώματος επίορκων υπαλλήλων, οι οποίοι δρούσαν στους «κόλπους» του Τμήματος Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.
«Είναι ένα γρανάζι ολόκληρο, τα πιόνια είναι οι μικροί και υπάρχουν από πάνω και προϊστάμενοί τους, όλοι μαζί τα μοιράζονται. Είναι μία πυραμίδα, η οποία πάντα ξεκινά από χαμηλά» επισημαίνει και συνεχίζει λέγοντας πως «δεν ξέρω έναν επιχειρηματία που να έκανε επένδυση και να μην έδωσε κάτι. Αλλάζει ίσως ο τρόπος που τα δίνουν. Όλοι δίνουν μίζες, υπάρχουν ταρίφες και τιμοκατάλογοι, ανάλογα με το ύψος της επένδυσης. Μας ζητάνε κίνητρα, δηλαδή μίζα, αλλιώς τίποτε δεν πάει μπροστά».«Το κατήγγειλα και σε πολιτικούς, αλλά μου απαντούσαν: τι καιρό κάνει στη Δράμα; Από τον Ιούλιο του 2009, που ολοκληρώθηκε η επένδυση και την παρέδωσα σε κλιμάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν πήρα ένα ευρώ από την εγκεκριμένη επιχορήγηση. Στο όριο βρίσκεται η επιχείρησή μου. Εδώ που φτάσαμε και να πάρουμε τα λεφτά τώρα, μας τα έφαγαν οι τόκοι» τονίζει ο κ. Γκάνης.
Η επένδυση της βιομηχανίας ξύλου, που διατηρεί με τον αδελφό του, εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2007 και υπήχθη στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου με προϋπολογισμό 8.05 εκατ. ευρώ και επιχορήγηση 4,4 εκατ. ευρώ.
Στην πορεία υλοποίησης της επένδυσης και για να λάβει την πρώτη δόση της επιχορήγησης, του ζητήθηκε μίζα 200.000 και αναγκάστηκε τελικά να δώσει «χέρι χέρι» σε υπάλληλο-εισπράκτορα 100.000 ευρώ για να μπορέσει να εκταμιεύσει 2,2 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2008.
Όμως στη συνέχεια οι απαιτήσεις των εκβιαστών-μιζαδόρων ανέβηκαν και του ζητούσαν 500.000. Τον απειλούσαν πως θα βρουν κάποιο πρόσχημα και θα προχωρήσουν σε ανάκληση όλης της επένδυσης. «Όταν θέλουν να βρουν κάτι στο φάκελο της επένδυσης για να σκαλώσει, το βρίσκουν ακόμη και επειδή λείπει ένα δικαιολογητικό», καταλήγει ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου