Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

18 ΔΙΣ ΤΣΙΜΠΗΣΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Ενισχυμένο με 18 δισ. ευρώ πλέον το εγχώριο τραπεζικό σύστημα

ΕΤΕ, Πειραιώς, Εurobank, Αlpha Bank θα αντλούν ρευστότητα απευθείας από το ευρωσύστημα

Tονωτική ένεση 18 δισ. ευρώ δέχθηκαν οι εμπορικές τράπεζες ενισχύοντας τα κεφάλαιά τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για το τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα για την εγχώρια οικονομία.
Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα έλαβε ομόλογα ύψους 7,43 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε με 4,7 δισ. ευρώ, η Εurobank EFG με 3,97 δισ. ευρώ και η Αlpha Bank με κεφάλαια ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Την περασμένη Δευτέρα μεταφέρθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ομόλογα του EFSF στις εμπορικές τράπεζες ως προκαταβολή για τη συμμετοχή τους σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου που θα γίνουν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Οι ακριβείς όροι του μεγάλου αυτού εγχειρήματος και ο βαθμός συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα θα αποφασιστούν από την επόμενη κυβέρνηση.
Με τα κεφάλαια αυτά όλες οι παραπάνω τράπεζες θα διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8% που τις καθιστά ικανές να αντλούν ρευστότητα απευθείας από το ευρωσύστημα. Τους τελευταίους μήνες λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών και την εξασθένηση της κεφαλαιακής τους βάσης οι εγχώριες τράπεζες αντλούσαν ρευστότητα μέσω της έκτακτης διαδικασίας ELA η οποία παρέχεται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Πλέον οι εγχώριες τράπεζες θα μπορούν και πάλι να αντλούν ρευστότητα απευθείας από το ευρωσύστημα, με καλύτερους όρους (χαμηλότερο επιτόκιο).
Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση πέραν της βελτίωσης της κεφαλαιακής βάσης και της τόνωσης της ρευστότητας συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η κεφαλαιακή ενδυνάμωση, υπογραμμίζουν, επιβεβαιώνει τη στήριξη του ευρωσυστήματος και μεταδίδει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές για την κατάσταση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα εκτονώσει την ανησυχία των πολιτών και θα περιορίσει τις εκροές καταθέσεων λόγω της ανησυχίας για την έκβαση της κρίσης και τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες επικρατούσε διάχυτη φημολογία και ανησυχία για την καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πολλοί την απέδιδαν στην απροθυμία των Ευρωπαίων να δεσμεύσουν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής αστάθειας.
Εν τω μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η τράπεζα αναμένεται να πραγματοποιήσει, για άλλο ένα τρίμηνο, «χαμηλή πτήση», αποτέλεσμα της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.
Χθες ανακοίνωσαν τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου η Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin) και η Attica Bank. Η Cyprus Popular Bank παρουσίασε στο τέλος Μαρτίου καθαρά κέρδη ύψους 54,8 εκατ. ευρώ τα οποία οφείλονται σε αναβαλλόμενη φορολογία ύψους 84,7 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η Attica Bank παρουσίασε ζημία ύψους 22,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 2,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Attica Bank, οι ζημίες του πρώτου τριμήνου οφείλονται κατά κύριο λόγο στην περαιτέρω απομείωση του χαρτοφυλακίου Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που προέκυψε κατά την ημερομηνία ανταλλαγής των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI.
 http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου