Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΠΩΣ ΜΕ ΤΣΑΤΙΖΕΙ ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ

                                                       ΔΡΑΧΜΗ Ή ΕΥΡΩ
 
Προειδοποιητικό καμπανάκι χτύπησε χθες στους ψηφοφόρους και τα κόμματα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη να αρχίσει αμέσως μετά τις εκλογές η εφαρμογή του Μνημονίου.
Οπως είπε, η προεκλογική περίοδος έχει επιβραδύνει ήδη την υλοποίηση των προγραμματισμένων αλλαγών, με αποτέλεσμα να αναλωθεί μέρος του περιορισμένου κεφαλαίου αξιοπιστίας που κερδήθηκε χάρη στη δανειακή συμφωνία και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.
«Αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστούν η δανειακή συμφωνία και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που τη συνοδεύει, οι σημερινές ευνοϊκές προοπτικές θα αντιστραφούν».
Ο κ. Προβόπουλος έθεσε (όπως ανέφεραν χθες «ΤΑ ΝΕΑ») το δίλημμα: «Συντεταγμένη και επίπονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ με τη συμπαράσταση των εταίρων μας ή άτακτη οπισθοδρόμηση της οικονομίας και της κοινωνίας πολλές δεκαετίες πίσω, που θα οδηγούσε τελικά τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Κατά τον κ. Προβόπουλο, «για την έξοδο από την κρίση δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Η προσαρμογή που ξεκίνησε πρέπει να συνεχισθεί με αποφασιστικότητα».
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μίλησε για ολιγωρία στην εφαρμογή του Μνημονίου, η οποία οδήγησε σε αναθεωρήσεις των στόχων του και σε αποτυχίες. Αυτές, υποστήριξε, «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαμε εξ αρχής αποδεχθεί τη δική μας ευθύνη, δηλαδή ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία γιατί το στρεβλό πρότυπο ανάπτυξης που ακολουθούσαμε επί δεκαετίες είχε πλέον καταρρεύσει».
Σήμερα, οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι υψηλοί και η αβεβαιότητα μεγάλη, υποστήριξε ο κ. Προβόπουλος. Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για το ελληνικό αλλά και για το ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Γι' αυτό και υποστήριξε πως πρέπει να εφαρμοσθεί μια εθνική στρατηγική που να πηγαίνει πέρα από το Μνημόνιο, βάση της οποίας πρέπει να είναι η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και οι μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με την Εκθεση, η ύφεση θα είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη μέχρι πρότινος, πλησιάζοντας το 5% και το μέσο ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 19% (από 17,7% πέρυσι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου