Μπαρόζο: Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα τα λύσει ένας επίτροπος
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και των έξι κοινοτικών Επιτρόπων με τον
πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Η
υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων
επιχειρήσεων και η υλοποίηση των προγραμμάτων που περιλαμβάνει το
κοινοτικό πακέτο της περιόδου 2000-2006 (όπως η επιτάχυνση των
ιδιωτικοποιήσεων και η βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών
πόρων) βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Παπαδήμου - Μπαρόζο -
Επιτρόπων.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περί ορισμού επιτρόπου με ευθύνη το έργο της ανοικοδόμησης στην Ελλάδα, ο Ζοζέ Μπαρόζο σημείωσε ότι προς το παρόν επαρκεί η Ομάδα Δράσης που έχει συσταθεί από την Επιτροπή και η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του ιδίου και του αντιπροέδρου Ολι Ρεν. «Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα τα λύσει ένας επίτροπος, αλλά η ίδια η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Σχολιάζοντας το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι δεν περιορίζεται μόνο σε προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους που περιλαμβάνει για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η ανάπτυξη στο επίκεντρο
Βασικό μενού στην ατζέντα της δίωρης, βάσει του προγράμματος, συνάντησης εργασίας θα είναι η εφαρμογή των μέτρων του δεύτερου δανειακού προγράμματος, η ταχεία απορρόφηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την τόνωση της ανάπτυξης και το έργο της Ομάδας Δράσης στη χώρα μας. Στη συνάντηση θα παρίστανται επίσης οι Επίτροποι Οικονομίας (Ολι Ρεν), Περιφερειακής Ανάπτυξης (Γιοχάνες Χαν), Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γιάνους Λεβαντόφσκι), Ενέργειας (Γκίντερ Ετινγκερ), Απασχόλησης (Λάσλο Αντόρ), και Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας (Μαρία Δαμανάκη).
Οπως αναφέρει το «Εθνος», (ρεπορτάζ Φ.Γιωτάκη/Β. Δεμίρης) οι κ.κ. Παπαδήμος και Μπαρόζο θα αναζητήσουν νέες άμεσες λύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ελλάδα.
Τι αφορούν αυτές; Το πώς θα απεγκλωβιστούν κονδύλια και διαδικασίες για την προώθηση μεγάλων έργων στη χώρα, προγραμμάτων που αφορούν νέες θέσεις εργασίας και δράσεων που γενικά μπορούν να δώσουν «οξυγόνο» ανάπτυξης στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο ύφεσης.
Για το περιεχόμενο της συνάντησης οι κ. Παπαδήμος και Μπαρόζο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Κυριακή.
Επίτροπο ανασυγκρότησης επιθυμεί ο Γιούνκερ
Ενδεικτική της ανησυχίας με την οποία αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αναπτυξιακό έλλειμμα της Ελλάδας είναι και η πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου που θα είναι επιφορτισμένος με την ανασυγκρότηση των ελληνικών οικονομικών δομών.
«Πραγματικά θα ήθελα να υπήρχε ένας Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομικής δομής», σημειώνει ο Γιούνκερ στο σημερινό φύλλο της Welt.
«Αυτό είναι απαραίτητο διότι οι οικονομικές δομές της χώρας δεν είναι συγκρίσιμες σε τίποτε με τις δικές μας. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να συμμετάσχουμε οι ίδιοι στην εφαρμογή των αλλαγών».
Ο Γιούνκερ διευκρινίζει ότι δεν επιθυμεί έναν δημοσιονομικό επίτροπο καάα τα πρότυπα του εγκαταλειφθέντος γερμανικού σχεδίου: «Όχι έναν επίτροπο αρμόδιο για την περιστολή των δαπανών στον προϋπολογισμό, όπως έχει ήδη προταθεί, αλλά έναν επίτροπο επιφορτισμένο με την ανασυγκρότηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου